Omkring 300 nationalister tågade den första maj med fanor och banderoller genom Helsingborg under parollen ”Svensk Ungdom har rätt till en framtid”. Nordisk Ungdom fanns självklart på plats för att visa sitt stöd för den svenska ungdom och kräva en förändring av samhället.

Detta var andra året i rad som det i Helsingborg genomfördes en 1 maj demonstration i nationalismen tecken. Bakom arrangemanget stod gruppen Fria Nationalister Skåne som är ett samarbetsnätverk för nationalister i Skåne. Sedan förra året har demonstrationen utvecklats och i årets demonstration deltog flera olika grupper, bland annat en grupp nationalister från Danmark. Som ett resultat av att fler grupper deltog växte också storleken på demonstrationen väsentligt från föregående år.

Eftersom Nordisk Ungdom grundades så sent som i januari i år, var detta organisationens första offentliga deltagande på en större demonstration. För vissa av organisationens medlemmar var det dock inte första gången de deltog på 1 maj firandet i Helsingborg. Andreas Johansson från Nordisk Ungdom som var en av fjolårets talare var även inbjuden att tala i år. Johansson berörde bland annat bristen på yttrandefrihet i samhället och förklarade hur media använder olika epitet som ”rasist” för att tysta oppositionella. I sitt tal berörde Johansson även de grupper på vänsterkanten som försökt att störa demonstrationen.

”Helst så vill jag inte prata om det som jag nu har tänkt att ta upp, och anledningen är att man egentligen inte bör ge dem någon uppmärksamhet överhuvudtaget, jag syftar på den autonoma vänstern. Jag tar upp detta som ett exempel eftersom deras agerande visar med all önskvärd tydlighet den poäng jag försöker göra. Dom kallar oss för en reaktionär strömning, samtidigt som de kallar sig själva för en progressiv kraft. Jag tänker inte gå in i den diskussionen, eftersom den är uppbyggd på så sätt att den aldrig kan redas ut. Men klart är allafall att det knappast kan vara progressivt att med alla tillgängliga medel förtrycka en viss åsiktsgrupp, det kan enbart vara reaktionärt. Medans mina fans står där borta och skriker så finns det några i det här landet som definitivt jublar över det, nämligen vår maktelit. Det är deras våta dröm att två grupper som befinner sig längst ner i samhällspyramiden slåss mot varandra, för då sitter de själva hur säkert som helst. Därför så ska jag på denna arbetarnas dag göra något väldigt kontroversiellt. Jag sträcker ut min hand till den autonoma vänstern i ett försök att istället göra upp med samhällseliten. Att tacka nej till en sådan gest kommer för en väldigt lång tid framöver tydligare än vad någon talare kan säga, visa på vilka som är de progressiva och vilka som är de reaktionära krafterna i samhället.”

Förutom Johansson talde även flera andra personer från olika nätverk och partier. Det sista talet som skulle hållits av Daniel Johnsson från Fria Nationalister Skåne ställdes dock in eftersom det mitt under talen började regna ordentligt. Hans tal fick istället hållas på den efterfest som arrangerades efter demonstrationen.

De flesta av deltagarna begav sig till den arrangerade efterfesten där det bjöds på mat och dryck. Andreas Johansson lanserade även kampanjen mot centerpartiet och dess ungdomsförbund som Nordisk Ungdom och ett flertal fria grupper kommer att driva fram till valet. Under kvällen bjöds det även på musik och sång från Viktor Sjölund.

Categories: 1