Den 18 november deltog Nordisk Ungdom i det årliga fackeltåget för att fira letternas självständighetsdag. Sedan starten av nationalistiska ungdomar redan 2003, har arrangemanget stadigt växt till senaste rekordsiffran nu senast, 17 000 personer.

Arrangemanget börjar i en central inom Riga där en stor staty av Lettlands första premiärminister Karlis Ulmanis står, symboliskt för Lettlands självstyre.  Folkkära artister deltar oblygt i detta firande och spelar påhejat av publikhavet välkända patriotiska sånger. Det är en riktig fröjd för öga och själen att få delta i detta firande och se hur de stolt knyter an till sin historia och hedrar sina forna kämpar som blött och dött för Letternas frihet och självständighet.

Slagordet som ekar över folkhavet är ”Lettland tillhör oss!” ochVi är Letternaoch det drar ihop sig mot avfärd, facklor delas ut och tänds sedan gemensamt genom ledet av av de som börjat rada upp sig för avmarsch.  I folkhavet kan alla generationer ses delta, allt från de äldre paret på ålderns höst prydligt uppklädda för kvällen eller den stora barnfamiljen med barnvagn till det unga paret som går hand i hand hållandes varsin fackla.

lettland-2

I täten med en stor Lettisk flagga går Nationella Alliansens ledare och däribland också en del ledamöter från det Lettiska parlamentet bland andra högt uppsatta politiker och militära dignitärer.

Nationella alliansen är en koalition av konservativa, nationalister och ekonomiska liberaler som håller ihop för att tillsammans driva sin politik framåt, nu senast med sjutton parlamentsledamöter som fjärde största parti i Lettiska parlamentet.

Invid strax bakom fanborgen gick vi internationella gäster från Sverige, Estland, Litauen, Tyskland och Ukraina för att nämna ett par stycken och en del tidigare kontakter stärktes ytterligare och nya skapades på plats inför framtida samarbeten.

Tillsammans gick vi, 17 000 letter och vi i jämförelse, fåtalet internationella gäster gemensamt längs Rigas gator längs med Daugava-floden som delar staden itu. Facklorna gav ljus till mörkret och under gången hördes gemensam sång av traditionella folksånger och nationalsången sjungas flera gånger på väg till frihetsmonumentet där fackeltåget avslutades.

Tack för denna gång och vi syns nästa år, mångt fler och om ännu stoltare och i större numerär!

 

lettland-3

Categories: 1Artiklar

2 Comments

Christian Mattsson · 2 december, 2016 at 14:40

Det ser otroligt mäktigt ut. Något liknande måste vi ha i Stockholm

Andreas · 2 december, 2016 at 15:01

Härligt! Nationalismen reser sig över hela Europa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *