Usla arbetsvillkor har dessvärre blivit en vardag för många.
Rättigheter som toalettbesök, raster, lunch och semester är dessvärre rättigheter som kränks och som giriga företagare anser vara nonsens. Bland arbetarna hos MTR så är detta idag en realitet. En realitet som drabbar just arbetarna men som tjänstemännen uppe i toppen inte berörs av. För personaldirektören, Virve Meesak, så är det idag inga problem med att skita på jobbet ifall magen så skulle kräva. När det gäller hennes anställda som hon är personligen ansvarig för så gäller det som sagt något helt annat. Man skulle kunna säga att förmånen för Virve Meesak är inte bara det faktum att hon kan skita på jobbet. Hon kan även skita i de anställdas arbetsmiljö.

Under onsdagskvällen, strax efter att Virve Meesak hade kommit hem till sin bostad, i de rika kvarteren på St Eriksgatan i centrala Stockholm, så valde Nordisk Ungdom att framföra några sanningens ord till henne och hennes grannar om vad vi anser om hennes personalpolitik.

Aktivisterna ställde upp utanför Virve Meesaks bostad med en aktuell banderoll för dagen i ära samt med fanan i topp. Tal framfördes och vare sig Meesak eller hennes grannar kunde missa det socialradikala budskapet.

Nordisk Ungdom accepterar inte när kapitalister har en lag för sig själva och en annan för sina anställda. Nordisk Ungdom kommer aldrig någonsin att se på när svenska arbetares rättigheter kränks på nedvärderande sätt. Att agera mot sociala orättvisor på och utanför arbetsmarknaden är inte bara någonting bra. Det är i våra ögon även en skyldighet för ansvarstagande svenskar som strävar efter nationell folkgemenskap.

Inför aktionen valde Nordisk Ungdom att tala med flera anställda hos MTR.
En av de anställda som vill vara anonym gick med på en intervju.

Är det rätt att beskriva personalpolitiken som inhuman hos MTR?

En inhuman personalpolitik råder inom MTR, ingen tvekan om saken.

Kan du ge några exempel?

Folk blev förnekade Jul/Nyårssemester, trots att muntligt avtal från förgående år gjorts om att de som var utan Jul/Nyårssemester då, skulle få förtur i år(2010), men det var ändå extremt få som fick den beviljad.
De skall nu sparka 100 anställda för att de ska stänga av Hagsätragrenen, vilket de egentligen inte får göra, och det har ALDRIG behövts sägas upp någon inom detta yrke tidigare.

MTR påstår att de anställda visst får raster. Vad har du att säga om det påståendet?

Man har blivit mer eller mindre beordrad att flytta rasten eller strunta i matrast (Dock mot betalning), när man står som plattformsvärd utomhus, i ett fall Gullmarsplan, så ska man nu under vintern ha 10 minuters rast varje 30e minut, nu har folk stått 2,5 timmar utan rast att värma sig, sen flyttade cheferna om, för att slippa slösa arbetstid på det, så att plattformsvärdarna får flytta sig mellan gullmars och inomhusstationerna Skanstull och medborgarplatsen.

Spärrexpeditörerna får inte gå på toaletten under sitt pass vid vissa spärrar, utan skall matcha in det mellan de pass de har, om de behöver gå på toaletten akut måste de ringa en stationschef som skickar en kundservicevärd att avlösa.
Folk måste åka till olika stationer på sin schemalagda rast. Som exempel, man har 45 minuters matrast, och ändå schemalägger de så att du är på ett ställe till t.ex 19:00, sen 19:45 skall du vara någon annanstans, och därigenom ha rast, och det är minst 10-15 minuters åktid till den nya stationen.

Andra anställda som Nordisk Ungdom har talat med vittnar även om offentliga utskällningar ifall man skulle gå på toaletten innan dess att en avbytare har dykt upp. Företagets policy har varit att tillhandahålla en avbytare senast 15 minuter efter att man har deklarerat att man behöver gå på toaletten. Denna tid har dock inte följts och idag är det mer regel än undantag att det kan ta närmare 45 minuter eller mer innan dess att en avbytare kommer till ens station. Trots alla dessa vittnesmål så vägrar MTR ändå att ta sitt ansvar som arbetsgivare.

Categories: Aktivism

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *