Under helgen genomfördes det ett antal aktioner runt om i Stockholm riktade mot övervakningskameror på offentliga platser. Omkring 15 övervakningskameror slogs ut. Aktivisterna bakom aktionen låter hälsa Nordisk Ungdom att liknande aktioner kommer att återkomma.

Kommentar från Nordisk Ungdom:

Nordisk Ungdom uppmuntrar ingen att förstöra övervakningskameror samtidigt som det i hela organisationen finns en sympati för aktioner likt denna. Övervakningssamhället är redan här och utgör ett av de största hoten mot demokratin. I debatten försöker de som är positiva till övervakningssamhället att få det hela till en säkerhetsfråga, men vi är inte säkrare på våra gator idag än vad vi var tidigare. Vi ungdomar blir allt mer utsatta för integritetskränkande åtgärder. Allt vi gör registreras och kan användas i storföretagens marknadsstrategier. Vi slutar att vara människor och förvandlas till konsumenter.

Samtidigt som lärare och politiker går ut och uttalar sig mot demokrati och yttrandefrihet får ”storebror” allt lättare att kartlägga människors åsikter. Vi går mot otäcka tider.

Övervakningskameror stoppar inte brottslighet, den förändrar endast dess form. Gärningsmän maskerar sig eller begår brott där det inte finns kameror. Nordisk Ungdom kräver en övergripande förändring av samhälle med folkgemenskap som ledstjärna. Den brottslighet vi ser idag är tecken på ett sjukt samhälle men övervakning är inte lösningen, det är bara ett sätt för makten att blunda för problemet.

Categories: Aktivism