[gall columns=”2″ per_page=”2″ id=”2246″]

På försommaren gick det rykten på vandrarhem och campingar om en galen stockholmare som cyklade Europa runt. Stockholmaren ifråga är nationell och aktivist inom Nordisk Ungdom och hans namn är André Le Blanc och här följer en intervju med honom med anledning av hans Europaresa.

Det ryktas om att du blev ett levande rykte på vandrarhem runt omkring i Europa, stämmer detta?

Det stämmer, jag träffade på folk som hade hört talas om mig långt innan jag ens hade kommit till staden. Vanligtvis så åker de flesta Europa runt med tåg eller flyg, så de fåtal som gör det på cykel skapar såklart uppmärksamhet.

Du har förenat nytta med nöje och besökt olika politiska arrangemang. Kan du berätta något om vad du har gjort rent politiskt?

Rent politiskt så har jag pratat med mycket folk och tittat på hur andra arbetar. Jag har träffat flertalet nationella rörelser och skapat många nya kontakter. Det som förvånar mig mest är hur många olika budskap alla organisationer har och att det finns lika många sätt att sprida dem på. Rent konkret så har jag deltagit på torgockupationer, satt upp affischer och hjälpt olika grupper med deras arbete.

Hur långt cyklade du sammanlagt?

Jag har tyvärr inte räknat exakt hur långt jag har cyklat men drygt 7000 kilometer.

Hur många gånger fick du punktering?

Jag har haft problem med både däck och hjul under resans gång och det tog ungefär 5-6 punkteringar innan alla problem var över. Från Barcelona och hem fick jag däremot inte en enda punktering.

Du besökte och representerade Nordisk Ungdom på torgockupationer i Spanien. Kan du berätta något om dessa?

Torgockupationerna är en bred folkrörelse i Spanien. Det var inget man behövde leta efter, de finns i varje by. Det är en rörelse mycket lik den som har vuxit fram i mellanöstern de senaste månaderna. De säger själva att de är samma rörelse. Det finns ingen specifik ideologi bakom, nationalister och socialister som påstår att det är deras rörelse som ockuperar torg har fel. Det är vanligt folk som är desperata och vill ha radikal förändring. Kort och gott vanliga brödkravaller i fredlig form.

Vad sade spanjorerna om sin situation?

Mest intressant tyckte jag att deras syn på finanskrisen och stödpaket. Deras syn är att bankerna skapade krisen som drabbade alla. Vi betalar för det som vi har förlorat och det som bankerna har förlorat genom att låna ifrån bankerna och betala ränta på det. Tänk att någon bor i en bostadsrättsförening. Denna någon gillar att leka med eld och en dag bränner han ner hela kvarteret. Nu ska bostadsrättsföreningen betala en ny lägenhet åt någon och sen ska de andra boende köpa en ny lägenhet. De boende har inte råd att köpa allt detta så de tvingas låna pengarna från någon till hög ränta. Denna historia skulle ses som helt absurd och skulle aldrig hända i en bostadsrättsförening. Dock händer det på en enorm skala över hela världen. Precis som med bostadsrättsföreningen så är det han som orsakade krisen som ska betala för sitt oansvariga beteende, inte de drabbade.

Hur uppfattar du det politiska klimatet i Spanien just nu?

Situationen i södra Europa är mer explosiv och radikal än i norra Europa. Folk ser problemen och  vill se radikala förändringar. Många profeter har dykt upp och manifest finns i överflöd. Det kommer att ske radikala förändringar, frågan är inte om, utan när. Speciellt  med tanke på hur skuldkrisen ska lösas. Situationen påminner väldigt mycket om Tyskland på 20-talet, ekonomisk kris, stat med svag legitimitet och politiska folkrörelser som slåss om makten.

En stor fördel med situationen idag är att många är både emot staten och kapitalet. I Europa har vi haft massor med revolutioner mot det ena och det andra men nu känns det som folk äntligen har fattat att banker och kommunistdiktaturer är lika hemska.

Hur ser de på Sverige jämfört med Spanien?

Jag träffade många nationella Spanjorer på både torgockupationer och andra politiska evenemang. Många ser Sverige som ett exotiskt land och lite av ett paradis. De är glada över att vi försvarar vårat hem och står upp för folket. Torgockupanterna hade även hört talas om banken JAK som de ser som ett föredöme.

Hur har mottagandet varit från nationella kamrater utomlands?

Alla de nationella jag har träffat har varit mycket trevliga. Det finns en stark nationell gemenskap i Europa. Många är intresserad av Nordisk Ungdom och av samarbeten. I Rom, hos Casa Pound så har de varit väldigt vänliga och jag rekommenderar alla att besöka dem. De flesta som reser till Italien åker till Rom. Men Casa Pound finns verkligen överallt i Italien. Det finns många lokalavdelningar värda att besöka.

Hur är synen på Nordisk Ungdom från våra vänner ute i Europa?

Nordisk Ungdom är en relativt ny organisation men vi är redan ganska välkända på kontinenten. De som har träffat oss  har fått ett mycket bra intryck. Svensk/Nordisk nationalism är något som intresserar sydeuropéer.

Vilka länder har du besökt?

Danmark, Tyskland, Schweiz, Frankrike, Spanien, Monaco och Italien är ett urval av de länder jag har besökt.

Roligast minne från resan?

Jag har många roliga minnen ifrån resan. Resans bästa garv var nog när en servitris faceplantade i maten och en kund som beställde en smörgås med en liten tjej på.

Vad ska du göra nu när du är hemma?

Jag har mycket att göra nu när jag har kommit hem. Vi har ett land att rädda och en organisation att bygga. Men framförallt ska jag njuta av sommaren i Sverige, jag har planerat att vara ute på landet och bada i en sjö resten av sommaren.

En kortare cykelresa i Sverige kommer att anordnas i slutet på juli i Sverige. De som vill delta kan skicka ett mail till idrottsgruppen@nordiskungdom.se