Året går mot sitt slut och vi i Nordisk Ungdom känner att det är på sin plats att sammanfatta organisationens första år. Eftersom det är svårt att få med allt som gjorts och hänt så följer här ett axplock av händelser som vi tycker är värda att nämna.

Allt tog sin början den 30 januari då ett trettiotal ungdomar från ett flertal orter träffades i Göteborg. Alla hade samlats för att vara med vid lanseringen av Sveriges nya ungdomsorganisation, Nordisk Ungdom. Den efterföljande debatten kom dock lika mycket att handla om reggaelåten Tänk som om själva organisationen.

Här kan du lyssna på den omdiskuterade låten. http://www.youtube.com/watch?v=sJDy1BhLtdY

Andreas Nyberg vid lanseringen av Nordisk Ungdom

Nordisk Ungdoms första deltagande i en demonstration blev den första maj i Helsingborg. Där tågade 300 nationalister med fanor och banderoller genom staden under parollen ”Svensk Ungdom har rätt till en framtid”. I samband med detta lanserade Nordisk Ungdom även sin sedermera mycket omtalade kampanj ”Rör nu las, blir det knas”. En kampanj som fick stor uppmärksamhet i media, bland annat genom detta inslag i nyhetsmorgon. http://www.youtube.com/watch?v=0_eEjr3Alao

Nordisk Ungdom demonstrerar på 1 maj i Helsingborg

Under onsdagen den 19 maj lanserade Nordisk Ungdom studentorganisationen Svensk Student. Lanseringen skedde på Göta Studentkårs konstituerande fullmäktigemöte i Göteborg och blev därmed den enda studentorganisationen i Sverige med nationalistisk inriktning. Detta fick en viss uppmärksamhet i media vilket kan ses i detta nyhetsinslag http://www.youtube.com/watch?v=p1_dYzuIS-U
Svenskstudent.se

Den 29 maj deltog Nordisk Ungdom i den mycket omtalade demonstrationen i Västerås. Bakgrunden till demonstrationen var dels mordet på en ung svensk flicka, men också att två nationalister som spridit flygblad om den kommande demonstrationen knivhuggits svårt och hamnat på sjukhus. Det som dock gjorde demonstrationen så pass omtalad var det oprovocerade övervåld som polisen gjorde sig skyldiga till . En ung flicka fick till och med sin arm bruten av polisen som urskiljningslöst attackerade deltagarna vid upprepade tillfällen.

Den 12 juli begav sig en grupp aktivister från Nordisk Ungdom ut på en resa genom Europa. Syftet med resan är att träffa olika nationella organisationer och göra en dokumentärfilm om motståndskampen runt om i Europa. Filmen är fortfarande inte släppt men bloggen från resan går fortfarande att läsa på.

Europa

Nordisk Ungdom möter en av många nationella organisationer runt om i Europa

Under kampanjen ”Rör ni las blir det knas” hände otroligt mycket roliga och galna saker att det inte går att få med allt. Det var KD politiker som hotade med att de skulle hämta MC gäng att spöa Nordisk Ungdoms aktivister. Det var politiker från Centerpartiet som i sin hysteri valde att skrika och slita i förbipasserande för att förklara för dessa att de inte skulle lyssna på vad aktivisterna från Nordisk Ungdom hade att säga. Men det roligaste var utan tvekan den juridiska tvist som uppstod mellan Nordisk Ungdom och Centerpartiet.

Eftersom Centerpartiet inte hade förmåga att försvara sina åsikter och aldrig vågade föra en seriös debatt med Nordisk Ungdom försökte de tysta kampanjen genom att ta över kampanjhemsidan centerpolitik.se. Detta gjorde de genom att anlita juristen Petter Rindforth som fyra i rad blivit utsedd till världens ledande varumärkesexpert. Nordisk Ungdom försvarade sig dock skickligt och gick vinnande ur striden mot Sveriges (kanske världens) rikaste parti.

I oktober lanserades den humoristiska kampanjen Flaggjakten. En kampanj där alla som vill kan anmäla ett lag på hemsidan. Den som sedan lyckats fånga och därefter bränna flesta EU flaggor innan den 6 juni 2011 vinner tävlingen. Tävlingen fick snabbt flera lag anmälda och flera flaggor fångades fort. Under arbetet inför manifestationen i Salem hamnade dock kampanjen på sparlåga då all energi gick åt inför den kommande mannifestationen.
Läs mer på http://www.flaggjakten.se/

Inför den årliga manifestationen i Salem anordnade Nordisk Ungdom en insamlingsfest och bedrev mängder av aktivism i framförallt Stockholm. Organisationen arrangerade även gratis bussresor genom landet för att alla som vill ska kunna delta i manifestationen. Arbetet blev också framgångsrikt då deltagandet i manifestationen ökade med flera hundra personer.

Året avslutades med en värdig manifestation i Salem

Utöver allt det som togs upp i artikeln skedde självklart många fler aktioner föreläsningar och politiska uttalanden vilka de flesta finns att läsa om på hemsidan. Nu lämnar vi dock 2010 bakom oss och rusar in i 2011.

Gott nytt år! Vi ses på gatan!

Categories: 1Artiklar