Nordisk Ungdoms banderollguide. Här under följer tre sätt att tillverka banderoller. Banderoller kan vara ett effektivt sätt att förmedla ett budskap under aktioner eller genom att sätta upp dem vid platser där många människor kan se dem, till exempel på broar över vägar. Du hittar vår grafiska profil här.

Spraymåla banderoll av markduk

Att spraymåla en banderoll går mycket snabbt om ni har stencilerna klara. Det är stencilerna som tar tid att tillverka, men när det är klart så kan ni återanvända dem flera gånger. Det här tillvägagångssättet är inte endast applicerbart på markduk. Det fungerar lika bra att spraymåla ett lakan eller något annat tyg. Principen är densamma.

Material:

Markduk (Finns att köpa på byggvaruhus)
Sax
Sprayfärg (Hobbyaffär, byggvaruhus)
Stencilpapper (eller något annat lämpligt material)
Blyerts- eller bläckpenna
Brytbladskniv

Steg 1: Tillverka stencilerna. Det finns många sätt att rita upp motivet på stencilerna, men det allra enklaste är att tejpa upp pappret på en TV eller en stor datorskärm och sedan kalkylera av motivet. Gör gärna hela alfabetet när ni ändå håller på.

När motivet är uppskissat skär ni ut motivet med brytbladskniven.

Steg 2: Klipp ut materialet i önskad storlek. På höjden kan ni vanligtvis klippa direkt, men vänta gärna med att anpassa längden tills ni har målat på hela motivet. Annars finns risken att hela motivet inte får plats.

Steg 3: Spraymåla banderollen. Lägg banderollen ovanpå en remsa täckpapp eller liknande. Placera den första stencilen där du vill ha motivet och spraya sedan med en mörk sprayfärg på ljust material, alternativt en ljus sprayfärg på ett mörkt material.

Steg 4: Klipp till längden och låt torka i någon minut innan ni viker ihop den. Färgen torkar vanligtvis fort.

Penselmåla en tygbanderoll

Att penselmåla en tygbanderoll är mycket mer tidskrävande än att till exempel spraymåla en banderoll, men resultatet blir desto bättre.

Material:

Tyg (Sybehörsaffär, IKEA och liknande)
Sax
Blyertspenna
Textilfärg (Hobbyffär)
Penslar (Hobbyaffär)
Projektor/Overhead

Steg 1: Bestäm er för ett motiv och anpassa storleken. Lys upp motivet med projektorn eller en overhead på en så slät vägg som möjligt. Klipp ut en lagom stor bit av tyget och fäst det så utspänt som möjligt på väggen.

Steg 2: Skissa upp motivet. Använd en blyertspenna för att skissa upp motivet på tyget.

Steg 3: Lägg tyget på till exempel ett bord täckt med täckpapp och applicera färgen. Om du är högerhänt så börja måla från vänster sida och om du är vänsterhänt så bör du börja måla från höger sida. Måla först försiktigt och noggrant i kanterna av motivet. Sedan kan du enkelt fylla i med en större pensel. Tänk på att inte spilla eller måla utanför motivet. Ha tålamod och måla noggrant.

Steg 4: Låt banderollen torka i några timmar innan ni viker ihop den.

Banderoll av vaxduk och spritpennor

Mer tidskrävande än att spraymåla, men snabbare än att penselmåla. Banderollerna blir oftast väldigt snygga och ser proffsiga ut, men det är tyvärr lite dyrare. Vaxduken blir som snyggast när den målas med spritpennor men den går även att spraymåla eller penselmåla.

Metoden som beskrivs nedan går även att använda på andra plastliknande material

Material:

Vaxduk (Byggvaruhus, hobbyaffär)
Spritpennor(Hobbyaffär)
Projektor/Overhead.

Steg 1: Bestäm er för ett motiv och anpassa storleken. Lys upp motivet med projektorn eller en overhead på en så slät vägg som möjligt. Klipp ut en lagom lång bit av vaxduken och fäst den på väggen så utspänt som möjligt.

Steg 2: Skissa upp motivet med en lite smalare spritpenna. Är du högerhänt så börjar du från vänster sida och är du vänsterhänt så börjar du från höger sida.

Steg 3: Lägg vaxduken på ett bord eller liknande och fyll i motivet med spritpennor. Tänk på att vara försiktiga med var ni lägger händerna när ni målar. Bläcket färgar gärna av sig på handen för att sedan färga banderollen på oönskade ställen. Ha gärna en blöt trasa eller ett blött papper nära till hands ifall ni skulle behöva torka bort något.

Steg 4: Låt banderollen torka i några timmar innan ni viker ihop den.

 

Categories: 1

1 Comment

AH · 5 maj, 2017 at 23:02

Om man ska göra banderoller för Nordisk Ungdom kan det ju också vara värt att nämna att vi vanligen använder oss av typsnittet Helvetica. Så att man inte gör sina stenciler i Times New Roman eller nåt. :D

Ska man göra en banderoll för uppsättning kan man även sätta öljetter där man gör hål, så blir den lite extra svår att ta ner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *