Tänk dig en torr skorpa till förmiddagsfikat. Du får inte heller ett glas tranbärsdryck såvida en sjuksköterska inte har ordinerat det. Det är numera vardagen för de äldre på Åshaga vårdboende i Hjärnarp utanför skånska Ängelholm. En vardag som fler och fler pensionärer inom äldrevården tvingas leva i. En vardag som är långt ifrån värdig det Sverige som dessa äldre har varit med om att bygga upp.

Besparingarna inom välfärden handlar egentligen enbart om prioriteringar. I detta fall har Ängelholms kommun valt att prioritera bort de mest sårbara i kommunen, något som fick aktivister från Nordisk Ungdom att reagera kraftigt över nyheten som Helsingborgs Dagblad valde att uppmärksamma under gårdagen. Ett par samtal senare så bestämde aktivisterna sig för att inte bara reagera, utan också för att agera.

Sagt och gjort. Under måndagen skedde en spontaninsamling bland lokala NU:are och på eftermiddagen besökte man vårdboendet för att donera en kartong med det som kommunen vägrar ge till de äldre.

Egil Nihlen var en av de aktivister som besökte vårdboendet:
– I grund och botten så är detta en moralisk fråga. De äldre får inte det bättre genom att man sitter hemma och blir arg. För oss så kändes det naturligt att agera och göra något positivt.

– Folkgemenskap är inte något som man ska tala om. Det är något som man ska praktisera. Där samhället slutar så måste vi nordiska ungdomar ta vid, för om ungdomen inte agerar för de äldre, vilka ska då göra det? Fortsätter Nihlén.

Åshaga vårdboendes nya policyregler är följande:

– Inget smör på skorpan till förmiddagsfikat

– Tranbärsdryck eller Proviva bara om sjuksköterskan har ordinerat det

– Välling i stället för gröt på morgonen bara på ordination

– Indraget fruktfat


6 Comments

Ragvald · 5 mars, 2012 at 22:10

Heja Egil och hans följe! =)

Kim · 5 mars, 2012 at 23:24

Skåne levererar!
Helt underbart. Ruskigt bra jobbat!

David · 6 mars, 2012 at 16:12

Mycket bra aktion av NU!

Axel · 7 mars, 2012 at 08:46

Ni är fan assköna, skickar in medlemsansökan på en gång.

S.Johansson · 9 mars, 2012 at 00:41

Frågan är varför arbetstagarna inte gör en mindre revolt?
Hade detta hänt där jag jobbar, är vårdbiträde, hade vi garanterat skitit i reglerna och bett chefen dra åt helvete milt sagt. “Man jävlas inte med den underbetalda utarbetade arbetarklassen” är ett fint uttryck som borde praktiseras oftare :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *