I lördags drog det ihop sig till föreläsning i Göteborg. I Nordisk Ungdoms regi samlades ett trettiotal nationalister, unga som gamla, för att lyssna på Henrik Johansson, författaren till böckerna Sista steget och Vattnet under broarna.

Johanssons engagerande föreläsning bjöd på flera nya och nödvändiga perspektiv. Vilka val ställer vi den enskilda medborgaren för när vi konfronterar dem med verkligheten? Johansson menar att det inte spelar någon roll hur mycket fakta, hur många exempel vi påvisar med dagens samhälle, de flesta vet innerst inne hur samhället ser ut. För individen som riskerar försörjning, trygghet, social utfrysning blir det ändå enklare att förneka dessa problem så länge vi i rörelsen inte kan erbjuda alternativ. Därför bör vi satsa mer på att bygga en alternativ infrastruktur, och det kan börja i liten skala som telefonlistor, föräldrakooperativ etc. Johansson ville också understryka vikten av att nationalister tar plats i den offentliga debatten. ” ” vi bör se till att det aldrig är enkelt att bara följa makten, och då talar jag inte om våld, utan att makten aldrig får stå oemotsagd” sa Johansson och visade som exempel på skoförsäljaren BRANDOS som efter valet ville rida på hetsen mot SD, men fick avsluta sin kampanj (”Röstar du på SD är du inte välkommen som kund hos oss) efter en mindre folkstorm. Detta är ett bra exempel på vad enkelt engagemang kan leda till.

I pausen bjöds det på fika och bokborden öppnades för försäljning. Att föreläsningen väckt många tankar märktes på den ivriga diskussionen åhörare emellan.

I föreläsningens andra del behandlade Johansson sin syn på SD:s intåg i riksdagen och dess betydelse för vår rörelse. Johansson förmedlade också sina farhågor inför framtiden och de tendenser som växt fram i samhället.

Föreläsningen avlutades med mingel och signering av Henrik Johansson nya bok; Vattnet under broarna.

Categories: Aktivism