Under gårdagen påbörjade Nordisk Ungdom en för organisationen ny form av informationsspridning, graffiti. Som vanligt när Nordisk Ungdom gör något som bryter mot vad nationella grupper gjort de senaste tio åren uppstod direkt en diskussion. Vissa tyckte att det var bra medans andra var kritiska.

Mycket av kritiken som presenterats mot användandet av graffiti kan kännas igen från när Nordisk Ungdom lanserade låten Tänk. Svaret på kritiken blir naturligtvis därför också ganska lik. Tanken med att lansera en reggaelåt var bland annat att vi ville skapa en diskussion kring varför nationell musik fastnat i en eller två specifika genrer av musik. Vi ville försöka öppna upp för människor att tänka i nya banor kring hur och framför allt varför vi gör saker på ett speciellt sätt.

Samma förklaring kan till viss del även appliceras på varför vi valt att göra försök med graffiti. Den nationella rörelsen har genom åren delat hundratusentals, om inte miljoner flygblad. Med tanke på hur mycket tid och resurser som lagts ner måste man säga att resultatet är väldigt dåligt. Samtidigt är det väldigt få som ifrågasätter flygbladsutdelningar. I många fall är snarare det tvärt om, de ifrågasätter all annan aktivism. Vi i Nordisk Ungdom välkomnar därför denna kritik och framför allt den diskussion som uppstått kring användandet av graffiti. Vilka metoder som vår politiska rörelse använder är något som diskuteras alldeles för lite och som vi hoppas kommer diskuteras mer efter detta.

Självklart började inte Nordisk Ungdom med graffiti endast för att starta en diskussion, även om det är en viktig del. Vi tror att det är viktigt att använda så många olika kanaler som möjligt för att nå ut till ungdomar. Graffiti är endast en av många olika kanaler som används och fler kommer antagligen tillkomma framöver. Vissa av dessa kommer vara bra, medans andra kommer vara mindre bra. En sak är i alla fall säkert, det är alltid bättre att försöka och misslyckas än att inte försöka alls.

Kolla in Nordisk Ungdoms senaste konstverk här:
CIMG5567mini

CIMG5567mini

Categories: 1Artiklar