De flesta vet hur man lever hälsosamt. Att äta sunt och motionera regelbundet är inga mystiska hemligheter till ett friskare liv. Tobak, alkohol och godis är onyttigt, men knappast något som gått alla förbi. Regelbunden sömn är bra, en stillasittande livsstil är farlig, det vet alla.”Ursäkterna” börjar komma när det väl är dags att omsätta kunskaperna, när det är dags att göra den där förändringen. För lite tid, för lite ork, för höga krav…

Det är attityden som är avgörande. Attityder är de prioriteringar man lever efter. Och skapar själv.

Därför är det också intressant att se var dessa attityder kommer ifrån; hur de har skapats. Livssituationen för de allra flesta idag grundar sig på individens roll som producent/konsument. Du skall jobba så mycket du kan för att kunna konsumera så mycket du kan. I mellantiden skall du vara så trött att du inte kan röra dig från soffan, datorn, tv:n. Det är en hårddragen beskrivning men den äger sin riktighet. Denna situation ligger också till grund för folks ambivalenta inställning till träning som fritidssysselsättning; den har förvandlats till ännu en marknadsplats där individen inte är en deltagare utan ”köper en upplevelse” (verkligt exempel). Individen lever under ett konstant tryck av splittrande budskap.

Utifrån detta blir den prestigelösa idrotten och motionen en motståndshandling. En handling av ren trots. En frihetshandling.

Genom det naturliga närmandet och synsättet gentemot fysisk träning och tävling, släpper man också den roll, eller delar av den, av konsument/producent som nästan tvingas på oss. Det blir en handling utanför systemet. En chans till obrutet fokus och total urladdning, eller sinnesfrid och ”flow”.

En handling som helt och fullt syftar till ditt eget välbefinnande.

Tag vara på den.

Categories: 1Artiklar