Berätta om dig själv och vad det är som motiverar att genomföra en Klassiker.
Jag är en till synes vanlig svensk 20-åring som alltid gillat utmaningar av olika former. Från en början gjorde jag spektakulära saker för att bevisa något. När jag var 16 år slog jag till exempel vad med min farbror om att jag skulle cykla från Västerås till norska gränsen, ingen trodde mig, men jag gjorde det ändå. Skrönor som “det där kommer du aldrig klara av” var min drivkraft genom de första bragderna. Nu är det mest för upplevelsen och för sundhetskulturen, som Klassikern och liknande evenemang genomsyras av. Att genomföra ett lopp eller ett äventyr ger en oslagbar skön känsla.

En stor anledning till att jag gör Klassikern är också för att jag tycker det är en självklarhet att Nordisk Ungdom ska synas i liknande evenamang, vi måste visa oss vara en levande organisation där ungdomar får chansen att växa och prova på saker de aldrig skulle våga drömma om. Det är också av stor vikt att kunna erbjuda en mångfald av aktiviteter, allt från studiecirklar, maskerader, aktioner till demonstrationer och äventyr i naturen. Allting måste med, att vara tråkig är döden för en ungdomsorganisation.

Du och några andra medlemmar genomförde nyligen Vasaloppet, hur gick det?
Ja, det stämmer. Vi åkte upp på lördagen 25/2 för att ta första steget i en svensk klassiker i öppet spår måndag 27/2. Det gick bra för alla i vår grupp och alla kämpade på bra i 9 mil i snöfall och motvind på en tidsintervall mellan 7h 47 min till 9h 26 min. Många veteraner jag pratade med efter loppet på bussen tillbaka till Sälen sa att det var de sämsta förutsättningar de varit med om. En tabbe jag gjorde var att hyra skidor. Jag var inte alls van att åka med såpass bra skidor så jag hade en jobbig första mil med bakglid uppför långa och relativt branta backar. Efter ett tag fick jag in tekniken och lärde mig fördela vikten över fötterna så att fästvallan kunde göra sitt.

Hur gjorde ni med boendet?
Genom kontakter hade vi hade fixat gratis boende och mat i några dagar före, under och efter loppet. Husvärden bjöd på lokalproducerad mat som lagades på en traditionell vedeldad spis, det badades även vedeldad bastu och där det blev många intressanta diskussioner. På den lediga söndagen åkte vi ut med snöskoter och pimplade en stund för att senare på kvällen valla och ladda inför måndagens kraftprov.

Vilka lopp kommer härnäst, hur förbereder du dig inför det?
Det blir Vätternrundan som är helgen innan midsommar. Jag har inte lagt så mycket fokus på just cykling nu den senaste tiden men snart blir det ändring på det, boxning, som har varit min regelbundna idrott i några år nu, funderar jag på att ta en paus i då Klassikern motiverar mig mer. Jag kommer att träna efter Idrottsgruppens styrketräningsguide för att bygga upp en riktigt bra grundstyrka ( http://nordiskungdom.se/nyborjarstips-fran-idrottsgruppen-styrketraning/ ) och mitt träningsschema fram tills Vätternrundan kommer vara cykling 4-5 gånger i veckan och styrketräning 1-2 gånger i veckan. Stort fokus på cyklingen då det är rekommenderat att man har 100 träningsmil i kroppen innan loppet som är på 30 mil. Jag kommer även försöka simma, som förberedelse inför Vansbrosimmet som äger rum den 8 juli. När jag är färdig med de två loppen blir det full fokus på löpning inför Lidingöloppet som är i slutet på september.

Slutligen vill medlemmarna ge husvärden ett varmast tack för att han ställde upp så mycket för oss trots att vi aldrig träffats förut, praktiserad folkgemenskap uppskattas alltid.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *