Lördagen den 2 april besöker Europas kanske intressantaste och mest nyskapande nationalistiska organisation till Sverige för att berätta om deras arbete.

CasaPound tillhör den italienska så kallade sociala högern och arbetar aktivt för att lösa problem i sin direkta närhet. Organisationen grundades 2003 genom en ockupation av den statligt ägda byggnaden Via Napoleone III i centrala Rom. Sedan dess har organisationens verksamhet kännetecknats av just ockupationer och sitt sociala ansvarstagande.

Idag verkar organisationen bland annat genom att erbjuda boende åt hemlösa italienska familjer. Vidare har CasaPound ockupationer som funkar som sociala aktivitetshus som är öppna för allmänheten där man kan ha allt från konstutsällningar till replokaler för ungdomar som vill spela i band.

En av CasaPounds mest kände ockupationer är Area 19, en nedlagd tunnelbanestation i Rom. I den enorma lokalen arrangerar de pubkvällar, konserter och idrottsaktivitet. Tillställningar som är öppna för hela allmänheten att delta i. En av deras kanske mest uppseende väckande ockupationer är dock lokaliserad i Littoria. Där genomförde CasaPound en ockupation av ett relativt stor komplex som rustades upp och gjordes till ett aktivitetshus för människor i trakten. Strax efter ockupationen kom stadens brandkår och frågade om de kunde få en del av huset då staden inte längre hade råd med lokal åt brandkåren. Idag har alltså Littoria en fungerande brandkår tack vare CasaPound.

Video från Area 19, en ockuperad tunnelbanestation:


Video som visar hur en ockupation genomförs i Littoria:

Förutom sitt sociala arbete organiserar CasaPound också den italienska ungdomen, bland annat genom sin studentorganisation Blocco Studentesco som är en av de största studentorganisationerna i Rom.

Video från en demonstration arrangerar av Blocco Studentesco i Rom:

Lördagen den 2 april kommer organisationens ledare Gianluca Iannone till Sverige för att föreläsa om organisationen och deras verksamhet. Detta är ett unikt tillfälle att få en inblick i en av Europas mest nyskapande och intressanta nationalistiska projekt. Detta är en föreläsning du inte vill missa.

Intervju med Gianluca Iannone, ledare för CasaPound:

Tid: Eftermiddagen lördagen 2 april.
Plats: Mellansverige

För information om tid, plats kontakta Patrik Forsén på
Patrik.forsen@nordiskungdom.se
070-7899085