Kontrasten mellan den gråkalla decemberdagen och det varma gemytet i köket är total. Här pågår förberedelserna för årets julmiddag och årets sista riksting. Klassiskt julbord med lokal, hemlagad mat är att förvänta till kvällen, men först och främst skall rikstinget öppnas och avslutas, vilket brukar ta några timmar i anspråk.

Allt eftersom förmiddagen lider anländer så landets medlemmar. Det är många bekanta ansikten, men tydligt i år är att många nya medlemmar hittat fram till vår organisation. Efter ett kort bekantande under lättare förtäring är det dags att öppna årets sista riksting.

Efter inledande formalia som hör god föreningstradition till, är det dags för församlingen att ta ställning till de förslag som kommit in sedan senaste rikstinget. Eftersom många är nya på tinget förklaras den interna demokratins vikt och alla uppmuntras yttra sin mening.

Det enskilda engagemanget och deltagandet är fundamentalt för organisationen, något som till slut får diskussionerna att anta ”runda bordet”-karaktär. Tidskrävande, men oerhört viktigt i centrala frågor.

Frågor av dagspolitisk såväl som organisatorisk art behandlas och beslutas om och efter ca fyra timmar är dagordningen avverkad och organisationen kan gå ett nytt kvartal, fyllt av utmaning och utveckling, till mötes. Det är tydligt att det finns en vilja och ambition i organisation. En framåtanda som gäller lika mycket det dagliga arbetet som den långsiktiga visionen.

Efter tinget får vi möjlighet att diskutera vidare och knyta nya kontakter över den glögg som serveras av de kamrater som organiserar tinget denna gång.

När julmiddagen kommer igång på kvällen är stämningen på topp. Skålar och tal varvas med skratt och god mat. Patrik Forsén belyser läget i världen och vår roll i den. Allvarsamma ord som manar till eftertanke i glammet.

Mellan ivriga diskussioner hör jag mitt i middagen en ensam gitarr och en gudabenådad röst. En spontan aktivist får hela församlingen att tystna genom sin skönsång. Tre-fyra sånger river ner jublande applåder och stämningen har höjts ytterligare.

När middagen så är slut och kaffe, lussebullar och glögg dukas fram mynnar kvällen ut i allmän trivsel. Ny kamratskap formas, gammal befästs.

När så kvällen lider mot sitt slut och många av medlemmar ger sig av för att begynna sina resor hem genom vårt vidsträckta land, hoppas jag att de reser hem genom natten med ett nytt hopp i sina hjärtan.

Tack kamrater och väl mött på nästa riksting!

Categories: 1

1 Comment

Nicklas.Norrland · 6 december, 2011 at 10:04

Det var riktigt trevligt! Kan knappt vänta tills vi ses igen. Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *