På inbjudan av det nationalistiska partiet “Nationella Alliansen” deltog en representant från Nordisk Ungdom, 16/3, i hyllningsmanifestationen för den lettiska legionen som stred mot kommunisterna i Andra Världskriget.

Manifestationen började med en mässa i en kyrka i centrala Riga, tillägnad Legionen. Från kyrkan marscherade därefter tusentals deltagare till Frihetsmonumentet för att lägga ned blommor och sörja de fallna legionärerna som dog för Lettlands frihet. I marschen deltog även några få överlevare som själva deltog i striderna mot bolsjevikerna.

Efter manifestationen i centrala Riga begav vi oss till soldatkyrkogården i Lestene, som ligger en dryg timme ifrån Riga med bil. Där sjöng man tillsammans sånger och lyssnade till tal från bland andra Nationella Alliansens ledare Raiviz Dzintars och en ännu i livet Legionär.

Nordisk Ungdom är ytterst tacksamma att vi har fått möjlighet att delta i en sån här fin manifestation. Att en sån här manifestation skulle äga rum är otänkbart i nästa alla europeiska länder.

Värt att notera här är hur manifestationen ägde rum mitt på en arbetsdag och ändå samlade flera tusen deltagare. I ett land med en befolkning på mindre än 2 miljoner och varav endast ungefär 60% är etniska Letter.

Se förra årets rapporter här: https://nordiskungdom.com/resereportage-fran-riga/

Categories: AktivismArtiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *