Efter presidentvalets första omgång i Frankrike kunde man skönja ett synbart chockat etablissemang. Marine Le Pen lyckades visserligen inte utmana den franskfientliga Sarkozy men hennes tredjeplats och hennes ökande popularitet sände starka signaler till det politiska systemet. 

Proffstyckare från höger till vänster fördömde folkets röster. Det gick även så långt att liberaler tillsammans med öppna vänsterextrema debattörer valde att skriva gemensamma upprop mot Front Nationals medverkan i politiska val. Väljarnas dom var dock klar oavsett de systemtrognas demokratiförakt. Väljarna bryr sig inte längre om hetsen i media, väljarna vill ha ett nytt ekonomiskt system som gynnar folket istället för bankirerna, väljarna accepterar inte att bli en minoritet i sitt eget land och väljarna säger nej till fortsatt islamisering och massinvandring.

Söndagen den 10 juni var det dags igen. Valurnorna var uppställda, vädret var vackert och återigen skulle fransmännen få utnyttja sin valsedel. Precis som i alla andra parlamentariska demokratier är en valsedel med några års mellanrum inte speciellt mycket att hänga i granen. Men i brist på ett demokratiskt system där makten utgår från folket så kommer folket alltid att utnyttja det lilla de har för att slå tillbaka mot makteliten. Front National är den partipolitiska rösten mot den globaliserade makteliten. Ett påstående som bevisades under söndagen då partiet erhöll nära nog 14 procent av rösterna. Front National har nu chansen att nå parlamentet för första gången i landets historia.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *