Lördagen den 10/11 reste en grupp från Nordisk Ungdom ner till Warszawa för att delta i manifestationen för Polens självständighetsdag.

Aktivisterna mötte upp med både Polska och tillresta nationalister, bland annat flamländare, norrmän, ungrare, fransmän och italienare, för en gemensam samling inför marschen. När gruppen sedan gick till manifestationens startplats möttes man av spontana applåder från passerande Warszawa-bor.

Framme på marschens startplats var stämningen hög. Polens färger täckte torget och cirka 100.000 nationalister var på plats.

Precis efter att marschen startade uppstod det bråk i de främre leden. En aktivist berättar: “Polisen bestämde sig av någon anledning för att blockera marschvägen. Polska nationalister sprang fram för att försöka få polisen ur vägen så att marschen kunde fortsätta. Polisen svarade med tårgasgranater och gummikulor. Både barn och äldre andades in tårgasröken.”

Marschen kunde dock återupptas rätt snabbt och den förflöt sedan utan några problem. Framme vid marschens slutdestination sjöngs polska nationalsången och flera tal hölls.

Kvällen avslutades på en nattklubb hyrd speciellt för nationalisterna i sällskap med nationalister från hela Europa.

Vi från Nordisk Ungdom vill tacka polackerna för deras gästfrihet och en trevlig och inspirerande vistelse i Polen. Vi ses nästa år!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *