Mellan fredagen den 20 januari och söndagen den 22 januari 2017 gick Nordisk Ungdoms första vinterläger, Nifelheim, av stapeln. Nedan följer en aktivists upplevelser från helgen.

Efter flera veckors otålig väntan och planering var det fredagen den 20 januari äntligen dags för vinterlägret Nifelheim. Vi som skulle delta på Nifelheim samlades vid en gemensam samlingsplats på fredagskvällen. Vi åkte sedan vidare tillsammans, och efter en stunds färd kom vi fram till platsen för lägret – ett vackert hus beläget högst upp på en bergsknalle med milsvid utsikt. Vi packade upp våra ryggsäckar och gick därefter tillsammans på en kortare upptäcktsfärd för att se hur omgivningarna såg ut. Efter rundturen gick vi ner till havsstranden som låg vid bergsknallens fot och tände en brasa där vi grillade och pratade om kommande lägeraktiviteter och allt mellan himmel och jord tills det blev dags att gå och lägga sig.

Deltagarna samlade strax efter ankomst

Nästa morgon var det uppställning klockan 07.00. Dagen inleddes med ett löppass och därefter följde fysträning. Vi gjorde bland annat armhävningar och tävlade i chins. Efter morgonträningen var det dags för frukost. När alla hade ätit sig mätta följde en stund av skytte med både pilbåge och gevär, samt yxkastning.

En av deltagarna skjuter

Efter skyttet och yxkastningen begav vi oss ut i skogen för att lära oss om överlevnad, däribland vikten av skydd och värme. Vi blev instruerade i hur man bygger vindskydd och gör upp en eld på bästa sätt. Därefter byggde vi vårt eget vindskydd som vi senare skulle övernatta i.

Deltagarna bygger ett vindskydd

Efter att vindskyddet var klart var det dags för lunch. Efter lunchen samlades vi på gården utanför huset för att träna kampsport. Först lärde vi oss grundläggande fallteknik och grepp av en erfaren jujutsu-utövare. Efter det tränade vi slagteknik och slagkombinationer för att därefter testa det vi lärt oss i sparringmatcher, vilka tidvis blev hårda.

Mörkret började falla på, och vi gjorde oss redo för att bada i havet. Först tände vi ett stort bål på stranden. När bålet kommit igång badade alla deltagare i havet, som bara var någon grad över fryspunkten. Efter badet värmde vi oss en stund vid bålet, för att sedan äta middag. Därefter var det dags för oss att bege oss till vindskyddet vi tidigare byggt.

Väl i vindskyddet tände vi en långeld och slog oss till ro. När vi alla hade funnit sin plats i skyddet högläste en av deltagarna utvalda delar ur Sokrates försvarstal. Därefter pratade vi om det mesta innan det var dags att sova.

Nästa morgon vaknade vi till skogens ljud. Vi packade ihop vår utrustning och återvände till huset där vi städade innan det var dags att åka hem.

Nifelheim var ett i mitt tycke mycket lyckat läger, där jag fick chansen att umgås med andra nordiska ungdomar och lära mig en hel del om bland annat kampsport och naturliv. Jag fick också testa mina gränser genom att sova utomhus i minusgrader samt bada i nästan iskallt vatten. Det enda negativa jag kan komma på är att lägret inte var längre: Med så trevliga lägerkamrater och stämning hade jag gärna stannat veckan ut.

/Aktivist i Nordisk Ungdom

Categories: 1

2 Comments

Christian Mattsson · 7 februari, 2017 at 16:01

Det här var förmodligen det bästa lägret jag varit på. Mer sånt!

Film: Vinterläger 2017 – Nordisk Ungdom · 9 februari, 2017 at 16:59

[…] Vinterlägret Nifelheim 2017 med Nordisk Ungdom. Läs mer om lägret här.  […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *