När det gäller styrketräning finns det nog inget som är så överanalyserat. Speciellt nybörjare hamnar ofta i den här fällan; överanalyserade träningsprogram, avancerade övningar och slaviskt följande av ”nya” rön.

Därför är första rådet: håll det enkelt! Styrka mäts inte i hur mycket vikt du har på stången, utan är ett generellt värde på hela din kropps funktionalitet. Därför kommer du, om du håller dig till följande få övningar, bygga upp en funktionell styrka som hjälper dig i ditt dagliga liv. Istället för att stirra dig blind på ”sets”, ”reps” och isolerande övningar.

Övningar

Följande övningar bygger upp en bra grundstyrka och bör vara kärnan man bygger upp vidare scheman kring:

Marklyft

Knäböj

Frivändning

Olympiskt lyft (även kallat ”snatch”, finns i olika variationer. Testa alla.)

Chins

Utförligare information om dessa övningar och dess utförande finns på närmaste träningshall, eller på internet. Grundregeln för övningarna är dock den samma. Starta med väldigt lätta vikter, träna på övningar och få in tekniken.

Andra rådet: låt det ta tid. Ett långsamt uppbyggande av grundstyrkan kommer ge dig större förutsättningar och möjligheter längre fram än om du jagar kortsiktiga resultat. Regelbundenhet och progression är A och O när det gäller styrketräning.

Tredje rådet: lyssna på din kropp. Ett lugnt eller kort pass nu, är bättre än inga pass alls i framtiden. Men lär dig också skillnaden på olika smärtor i kroppen. Träning i sig är en skada på muskeln och styrkan kommer av att kroppen läker ihop muskeln och gör den starkare. Därför är styrketräning förenat med en viss värk och smärta. Att du skall lyssna på din kropp betyder alltså inte att du skall vila bara för du har dragit på dig träningsvärk, utan att du bör lära dig skillnaden på vilken värk man kan träna bort och vilken smärta som är farlig.

Fjärde rådet: ha kul och testa dig fram. Det är ingen idé att maximera sina resultat förrän man lagt minst ett år av regelbunden träning bakom sig. Därför är det viktigt att ha kul på vägen. Experimentera med olika upplägg, vilka fungerar bäst och varför?

Femte rådet är ett generellt råd du bör bära med framöver; träna på det du är sämst på, inte tvärtom. Det är frestande att fokusera på en övning man känner att man behärskar till fullo, men det kommer inte att göra dig någon större nytta i fråga om din kropps funktionalitet. Snarare tvärtom. Är du svag i benen och stark i ryggen så är det benen du ska fokusera din träning på. Detta kommer att förklaras djupare längre fram.

Lycka till!