Sedan början av augusti har Nordisk Ungdom i Stockholm arbetat frenetiskt med att färdigställa sitt nya sociala center, Stacken. Efter lokalens öppnande har det varje vecka skett olika former av aktiviteter och evenemang. Vissa av dem har varit rent politiska och andra har varit mer av det sociala slaget. Vi tänkte här berätta lite kort om hur lördagskvällen såg ut i helgen som gick, för att ge lite av en bild om vad som händer där.

Efter att Stacken öppnade har många utomstående personer hört av sig och velat hjälpa till på olika sätt. Det vanligaste är att musiker har hört av sig och vill komma och spela. I det här fallet var det dock något lite ovanligare, nämligen en ölkännare som ville anordna en ölprovning i Stacken.

Sagt och gjort så gick en inbjudan ut och snabbt gick samtliga platser åt. Kvällen började med en genomgång av ölens tusenåriga historia. Därefter förelästes det om vilka olika huvudspår som finns inom öltillverkning. Deltagarna fick då prova flera olika sorter och gissa om den var gjord på det ena eller det andra sättet. Det provades allt från mörka till ljusa öler som tillverkats genom under- eller överjäsning. Kvällens stora snackis var dock en spontanjäst öl från Belgien vars aromer föreläsaren kärleksfullt beskrev som ”gammal hästfilt”. Vi som deltog kan bara gissa på att det är en öl som man lär sig att gilla med tiden.

Efter en grundläggande utbildning inom olika tillverkningssorter och stilar så utgjordes del två av vad som kan beskrivas som en parad av ovanliga ölsorter. Här testades öler som smakade mer som vin än som öl och öler som smakade mer sötsurt än beskt.

Efter provningen så var samtliga deltagande mycket positiva och personalen på Stacken vill därför passa på att tacka vår kära ölkännare för tillställningen. Om du som läsare vill delta på liknande aktiviter i Stacken eller om du själv kanske har några roliga kunskaper som du själv vill dela med dig av – tveka inte att kontakta Stacken@nordiskungdom.se

 

Categories: Aktivism

3 Comments

Kim · 3 oktober, 2011 at 19:19

Det hade varit fruktansvärt kul att vara med på. Måste flytta närmare sthlm!

Fredrik nr.3 · 3 oktober, 2011 at 20:51

En mycket trevlig ölprovning och en eloge till ölkännaren för hans kunskaper om ölets historia, förmågan att sätta ord på smaker (hästfilt!) och den lämpliga humorn. Många intressanta ölsorter provades. Uppriktigt så har det här fått mig att se på öl som något mer än bara ljusöl/mörk öl. Stort tack & tummen upp!

Snarf · 4 oktober, 2011 at 06:16

Synd att man inte kunde haka på. Working sucks!
Fler sådana här aktiviteter är ett måste!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *