Lördagen 17 mars så genomförande Nordisk Ungdom en aktion utanför Fotografiska i Stockholm. Bakgrunden till aktioner är kampanjen Kony2012 som för ett par veckor sedan lanserades av organisationen Invisible Children.

Syftet med kampanjen Kony 2012 är att bilda opinion och arbeta för en ökad amerikanska militär närvaro i Uganda och legitimera USAs utrikespolitik baserad på militära ingripanden. På väldigt kort tid fick kampanjen stort genomslag och det är idag få ungdomar som inte hört talas om den.

Kampanjen utnyttjar på ett fantastiskt sätt människors empati för att nå sitt syfte: Att göra USA:s invasioner runt om i världen populära. När fotografiska väljer att ha en utställning om krigsherren Kony valde vi därför att genomföra en aktion för att nyansera bilden av hans brott och sätta dem i relation till det våld USA tillgriper under förevändning att de strider för fred och demokrati.

På platsen placerades två aktivister på marken, med blodiga kläder och palestinasjalar över huvudena och tomhylsor runt sig, de skulle symbolisera Obamas krigsoffer. Obama är den indoktrinerade västvärldens fredsgud, samtidigt som han en av de mest krigiska presidenterna i USA:s historia. Han har betydligt fler liv på sitt samvete än vad Kony har.

Nedan följer det tal som Patrik Forsén höll under aktionen:

-För 40 år sedan var det populärt att vara emot krig. Idag försöker imperialisterna att göra krigen populära igen. 

Den krigshetsande propagandan som Invisible Children saluför via kampanjen Kony2012 är inget annat än just propaganda, fyllt av faktafel och framförallt en felaktig slutsats: Om vi ska arbeta för freden kan vi inte göra det genom att starta ännu fler krig.

Att krig idag är populärt visar inte minst valet av Barack Obama som vinnare av Nobels fredspris. Obama tillåter mord på amerikanska medborgare utan rättegång, han upprätthåller Guantanamo, trots vallöften om att stänga fängelset där fångarna i vissa fall suttit i ett decennium utan rättegång. Samtidigt fortsätter den amerikanskledda ockupationen av Afghanistan, med allt vad det innebär i förlust av människors liv och frihet.

Obamas närmaste allierade Israel, förtrycker dagligen en hel befolkning, ockuperar deras land och tillåter inte de palestinska flyktingarna att återvända till sina hem. Allt detta gör de med Obamas och Amerikas välsignelse och stöd.

Om kraven på att ställa Kony inför legitima, är Obama den första som borde göra honom sällskap på åtalsbänken.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *