Statliga Ungdomsstyrelsen ger varje år ut bidrag i mångmiljonklassen till organisationer som uppfyller kriterierna om jämlikhet, demokrati och antirasism. 2/3-delar av pengarna kommer från överskottet från statliga Svenska Spel.

Tanken att överskottet från statens spelmonopol ska gå till ungdomsverksamhet kanske kan låta som en bra idé till en början. Att alla riksdagspartiernas ungdomsförbund, förutom SDU, får många miljoner varje år av Ungdomsstyrelsen visar dock på hur systemet i verkligheten fungerar. De politiska ungdomsförbunden har gjorts beroende av pengar som på många sätt kommer från en moraliskt tveksam källa. Ju mer vinst Svenska Spel gör, desto mer pengar att dela på. Hur det ska gå ihop med en restriktiv spelpolitik är svårt att förstå. Att ökat spelberoende, splittrade familjer, förstörda människoöden följer i spåren av ökade vinster för Svenska Spel är ingen svår koppling att göra.

De moraliska tveksamheterna slutar inte där. Trots att Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) med råge når upp till kraven om stöd från Ungdomsstyrelsen nekas de bidrag. Turerna har varit många och för utomstående kan de vara svårt att avgöra varför Ungdomsstyrelsen agerar som de gör. Att beslutet är politiskt motiverat ses dock av de flesta bedömare som givet.

Att ett korrupt och moraliskt tveksamt politiskt system förvägrar svenska ungdomar att på lika villkor ställa upp i det politiska arbetet är ingenting som längre upprör. Vi vet vad systemet menar med sin “demokratiska” värdegrund. Trots det vill vi inte stillasittande se på när en diktatur växer fram bakom kulisserna av systemets “demokratiska” värdegrund. Vi kommer aldrig att acceptera att vi blir behandlade som andra klassens medborgare i vårt eget land.

Idag genomförde vi därför en tyst protest utanför Ungdomsstyrelsen kontor på Medborgarplatsen i Stockholm. Vår tystnad ska inte tolkas som att vi snällt kommer att acceptera förtrycket, snarare illustrerar det tystnaden före stormen. För stormen kommer, var så säker.

Categories: Aktivism

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *