LKAB gick nyligen ut och förklarade att den svenska ungdomen är ointresserade av den svenska gruvnäringen. Uttalandet var ett sätt att rättfärdiga att man nu söker ny personal utomlands.

LKAB kommer att nyanställa omkring 5000 arbetare de närmsta åren, något som gör satsningen till en av landets största satsningar och en tryggare framtid för många arbetslösa. Men istället för att ta sitt ansvar så vill alltså detta statliga bolag söka blickarna utomlands. Agerandet är dessvärre inget unikt. Likväl är det ett hån mot framförallt den svenska ungdomen. Ungdomar från södra Skåne till norra Norrbotten hade utan tvekan valt att flytta till Norrbotten för ett tryggare liv. Enligt statistik från Byggnads så var närmare 10 000 medlemmar arbetslösa vid den senaste mätningen. Så visst finns det underlag för LKAB här i Sverige. Speciellt med tanke på att arbetslösheten bland ungdomar är omkring 25 procent.
Möjligheterna för bolag att ta sitt samhällsansvar är oändliga. Ändå väljer LKAB en helt annan väg.

Låt oss se LKAB som ett varnande exempel på vad som kommer bli än mer vardag i bananrepubliken Sverige. Men se också den nationalistiska principen om eget folk först som en motpol. Har du företag och är Sverigevänlig? Sitter du på en position där du kan anställa människor? Bli då en motpol själv och se till att gynna ditt folk.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *