Onsdagen den 27 april begav sig två aktivister från Nordisk Ungdom till Milano för att träffa den italienska organisationen Forza Nouva. Här delar aktivisterna med sig av sina upplevelser under besöket hos de italienska kamraterna.

Bilder

[gall columns=”4″ per_page=”4″ id=”2078″] [one_half]

Resan börjades på Skavsta flygplats där vi utspisade en på tok för dyr men god frukost. Flyget skulle gå vid 8-tiden men blev sex timmar föresenat pga. av tekniska problem. Vi valde då att dricka öl, spela kort och flörta med vackra damer i väntan på avgång.

Efter många om och men landade till slut planet klockan 16 på Bergamo flygplats utanför Milano. Därifrån tog vi flygbussen in till centrala Milano där vi mötte upp medlemmar ur Forza Nouva. Utan att veta om det hade vi haft riktig tur med hotellet som visade ligga endast 100 meter från Forza Nouvas lokal i centrala Milano.

Den första kvällen bjöds vi på en god middag av Forza Nuova i deras lokal, där de tre-fyra gånger i veckan äter en stor gemensam middag, familjekänslan var på topp. Senare efter middagen så följde vi med Forza Nuova ut för att sätta upp stora affischer runt om i Milano.

På torsdagen så fick vi en guidad tur i centrala Milano av tre väldigt trevliga aktivister från Forza Nuova som avslutades på en pub i Milanos ”röda område”. Osannolikt men sant så fann vi Christer Pettersson på en pubtoalett, kolla bilderna.

Efter många skratt, en 20-minuters kurs i italienska och fler drinkar så bar det av mot platsen där Sergio Ramelli mördades, för 36 år sedan av kommunister. Dagen innan minnesmannifestationen, varje år, så bevakas den platsen pga. av att man vill hålla den fri från skadegörelse samt som en symbolisk handling.

På fredagen vandrade vi själva runt på Milanos gator och såg en del intressanta saker samt provade på mycket god inhemsk mat. Senare på kvällen var det dags för minnesmanifestationen som vi i första hand reste ned för. Manifestationen som de har varje år är främst för att minnas Sergioe Ramelli som mördades 29 April 1975, 19år gammal, av kommunister utanför sitt hem. Men de minns även två andra, en soldat, Carlo Borsani, som dog 29 April 1945 och en som på årsdagen för mordet på Sergio också blev mördad, Enrico Pedenovi.
[/one_half] [one_half_last] Runt klockan 20.00 samlades ca 1000 personer för att först minnas Carlo Borsani för att sedan under tystnad tåga med fanor och facklor genom milano. En mäktig, stillsam och värdig marsch gick mot platsen där Sergio Ramelli mördades. Väl framme på plats så lät de italienska aktivisterna fästa en vacker mineskrans på väggen intill mordplatsen och ett kortare tal hölls som avslutades med en väldigt vacker allsång.

Under mannifestationen så följdes vi av en äldre herre som under sina yngre dagar på 70-talet kämpat mot kommunister. Denna herre lät meddela att Sergios mor var där och förde oss genom folkhavet för att få hälsa på henne.  Det blev ett känslosamt möte som vi sent lär glömma.

Därefter bar det vidare mot nästa plats för att även där ställa upp med facklor och fanor och tåga en kortare bit till platsen där Enrico Pedenovi mördades. När manifestationen avslutades strax efter midnatt samlades vi åter i Forza Nuovas lokal för att gemensamt äta och dricka en kort stund innan vi trötta efter en lång dag gick och la oss.

Värt att tillägga är att minnesmannifestationen, tillskillnad från Salem, nästan var tom på poliser. Endast ett 10tal längst fram och ett 10tal längst bak, samt en bil i korsningarna för att hindra trafiken. Det var även tomt på motdemonstranter, oförskämda lapphållare och andra otrevliga människor längs gatorna. Här har vår svenska vänster något att lära sig av italienarna, man visar respekt mot dom döda oavsett politiskhållning.

På lördagen var det dags för hemfärd för att hinna komma hem till 1maj i Västerås, även om vi mer än gärna hade stannat några dagar till.

Vi vill passa på att tacka Forza Nuova för ett trevligt, kamratligt och varmt mottagande under vår vistelse i Milano. Det märks att Forza Nuova har kommit långt i både sin interna och externa verksamhet. Vi önskar er all lycka till och hoppas vi möts snart igen!
[/one_half_last]

Categories: Aktivism